E-İhracat
E-İhracat Destekleri

E-İhracat Destekleri Nedir?
E-İhracat destekleri, Türkiye’deki işletmelerin elektronik ortamda yani internet üzerinden yürüttüğü yurt dışı e-ticaret faaliyetlerini desteklemek amacıyla sunulan teşvikler ve yardımlardır. Bu destekler, Türkiye’nin dış ticaret hacmini artırmak, işletmelerin rekabet gücünü artırmak ve uluslararası pazarlarda daha etkin bir şekilde yer almasını sağlamak için sağlanır.

Export Partners olarak bu alanda tecrübeli, etkin süreç takibi ve yönetimi gerçekleştiren onaylı partnerlerimiz ile e-ihracat desteklerinden faydalanmanızı sağlıyoruz.

E-İhracat Destekleri’nin Önemi Nedir?
Şirketlerin reklam, tanıtım, sipariş karşılama (fullfilment) ,depo kiralama ve pazaryeri komisyon gibi maliyet kalemlerini azaltarak finansal kaynak sağlaması uzun vadeli marka yaratma sürecinde sürdürülebilir rekabet avantajı elde etme açısından önem teşkil eder.
Bu nedenlerle, E-İhracat Destekleri, Türk işletmelerinin küresel rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artırma ve ülkenin ihracat bazlı büyümesinde katkıda bulunabilmeleri için önemlidir.
Kimler E-İhracat Destekleri'nden Faydalanabilir?
Türkiye’de tescilli markası olan,yurt dışında da ilgili markanın tescil başvurusunu gerçekleştirmiş Limited veya anonim şirketler, markasına ait Türk ürünlerini imal etmesi veya bu ürünleri yerli tedarikçilerden temin etmesi halinde bu desteklerden faydalanabilirler.
Şirketlerin yurt dışında faaliyet gösteren şirketi veya şubeleri tarafından yapılan harcamaların karar kapsamında desteklerden yararlanılabilmesini için yurt içindeki veya yurt dışındaki şirketi arasında organik bağın olması gerekir.
İhracatçı birliğine üye olunması gerekmektedir.
DYS’ye kayıt olmaları zorunludur. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) kayıtlarını güncellemeleri ve faaliyet gösterdikleri sektör bilgisini (NACE kodu) doğru ve eksiksiz olarak belirtmeleri gerekir.
Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi, imza sirküleri, DYS Sistem Kullanım Taahhütnamesi, yurt dışı ortaklık oranı bilgilerini ve ilgili güncellemeleri üyesi olduğu ihracatçı birliğine bildirmekle yükümlüdür
Desteğe konu ürünün Türk ürünü olarak kabul edilebilmesi için üretim sürecinin tamamının veya bir bölümünün Türkiye’de gerçekleştirilmesi gerekir
Destek Programı kapsamındaki markalara ait ürünlerde KTÜN (GTIN) bilgisi aranır
Desteğe konu ürünlerinin markasına ilişkin yurt içi tescil belgesinin ve yurt dışı tescil başvurusunun başvuru sahibi veya organik bağı olan şirketin adına olması gerekir. Yurt dışı tescil başvurusunun, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Madrid Sistemine (markaların uluslararası tesciline ilişkin Madrid Anlaşması ve bu Anlaşmaya ilişkin Protokol) taraf olan ülkelerden en az birinde gerçekleşmiş olmalıdır.
E-İhracat Destekleri İşletmelere Nasıl Katkı Sağlar?
Bu destekler, dijital reklam ve tanıtım faaliyetlerini kapsamında ürün görünürlüğünü artırma adına yapılan çalışmalara ek bütçe sağlar ve firmaların reklam,lansman,hedef pazar tedarik zinciri,fullfilment süreçlerine finanasal destek sağlar ve daha etkili hizmet sunulmasına yardımcı olur, böylece müşteri memnuniyeti ve sadakati artırılır. Pazaryeri Komisyon Gideri Desteği ise, satış marjlarını iyileştirerek işletmelerin rekabet avantajı kazanmalarına olanak tanır.

Destekler Nelerdir?

Yurt dışı pazaryerleri üzerinden gerçekleştirilen hedef ülkelerdeki pazaryeri komisyon giderleri 3 (üç) yıl boyunca ve %50 oranında desteklenir. Genelge kapsamında belirtilen hedef ülkelerde ilave %20 destek uygulanır.

Pazaryeri Komisyon Gideri Desteği
İlgili ülkedeki toplam e-ticaret satışlarının %10’unu aşmayan sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderleri %50 oranında desteklenmektedir.

Dijital Reklam ve Tanıtım Desteği
Yurt dışı pazaryerleri üzerinden gerçekleştirilen dijital reklam (PPC) üzerinden dönen toplam satışlarının %20’sini aşmayan dijital pazaryeri tanıtımı giderleri, %50 oranında desteklenir. Genelge kapsamında belirtilen hedef ülkelerde ilave %20 destek uygulanır.
Yararlanıcının, yurt dışı pazaryerlerinde gerçekleştirdiği dijital reklam üzerinden dönen toplam satışlarının hesaplanmasında Satışların Reklam Maliyet Oranı (ACOS) ve Reklam Dönüşüm Katsayısı (ROAS) dikkate alınır. Bu oranlar ACOS için en fazla %20, ROAS için en az 5 (beş)’tir.
Örnek; Firma Amazon USA Pazar yerinde 3 aylık periodda 10 bin USD’lik bir reklam harcaması yaparak 40 bin USD’lik reklamdan gelen bir satış cirosuna sahip. Dolayısıyla. ACOS: %40. Bu noktada,maximum 8 bin USD’lik bir tavan tutarın %70’I destek kapsamında olacaktır.

Marka Tescil Desteği (İhracat Destekleri)
Şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri %50 oranında ve yıllık 750.000 TL’ye kadar desteklenir.
Şirketler, marka tescili ve korunmasına yönelik destekten en fazla 4 yıl süresince yararlanabilir.
- Yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka/patent bürosu hizmet, danışmanlık giderleri, markanın o ülkede başka birşirket adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma, inceleme, avukatlık ile ilgili bütün zorunlu giderleri
- Yurt dışında tescil ettirilmiş markalarının korunmasına ilişkin avukatlık giderleri
- Yurt dışı marka tescil başvurusunun desteklenebilmesi için yurt dışı marka tescil başvurusunun yapılmış olması yeterlidir.
- Desteklenecek yurt dışı marka tescil faaliyetlerinde; Türk Malı imajına zarar verecek şekilde, ülke menşeini farklı gösteren ifade, sembol, şekil, işaret veya ülke, şehir isimlerinin kullanılması durumunda, ilgili giderler destek kapsamında değerlendirilmez.
- Yurt içi tescili ile yurt dışı marka tescil başvurusunun aynı şirket adına olması ve ilk tescilin yurt içinde gerçekleşmiş olması gerekir.